Milyen szerepet játszik a vércsoport?
Az anyagcsere meghatározásakor a vércsoport is fontos szempont.
0-s vércsoport. Ez a legrégibb és a legelső vércsoportja az emberi fajnak. Eredetileg a
vadászok és gyűjtögető életmódot élő törzsek jellemzője volt, akik az elejtett vadat, a vadon termő gyümölcsöket, növényeket, dióféléket és gyökereket ették. A táplálék megszerzése folyamatos mozgásra kényszerítette őket. Az ilyen vércsoportú emberek a húst tolerálják a legjobban.
0-ás vércsoportnál kerülendő élelmiszer: sertés, törpeharcsa, kaviár, túró, kefir, tej, kukoricaolaj, mák, lencse, búzakorpa, búza-csíra, fehérliszt, káposzta, karfiol, narancs, eper
Semleges hatású: csirke, pulyka, ponty, vaj, Feta-sajt, szezámolaj, mandula, zöldbab, zöldborsó, árpa, tönköly-búza, rizs, sárgarépa, para-dicsom, alma, cseresznye, málna
Jótékony hatású: marhahús, máj, makréla, csuka, olivaolaj, dió, karalábé, tök, brokkoli, füge, szilva
A-s vércsoport.Ez a vércsoport feltételezhetőleg 25 ezer évvel ezelőtt alakult ki, amikor az emberek felfedezték a földművelést és megtanulták háziasítani az állatokat. Életmódjuk a folyamatos mozgásról átállt helyhez kötöttebbre, és táplálkozásuk is megváltozott. Feltehetőleg ez az alapvető változás okozta az új vércsoport kifejlődését is. Ez a típus jól tolerálja a legtöbb gabonát (a búza kivételével), illetve a zöldségeket.
A-s vércsoportnál kerülendő élelmiszer: marha, sertés, lepényhal, vaj, tej, túró, ementáli sajt, kukoricaolaj, pisztácia, szárazbab, búzacsíra, búzakorpa, durumbúza, fehér liszt, káposzta, paradicsom, banán, narancs
Semleges hatású: csirke, pulyka, csuka, kefir, mozzarella, mandula, mák, zöldborsó, árpa, köles, rozskenyér, barnarizs, karfiol, kelbimbó, alma, körte
Jótékony hatású: ponty, tőkehal, szójasajt, olivaolaj, földimogyoró, zöldbab, lencse, hajdina, rizsliszt, brokkoli, sárgarépa, sárgabarack, szilva
B-s vércsoport. A B-s vércsoportúak lényegesen jobban bírják a tejtermékeket, mint a többiek. A B-s vércsoport igen gyakran fordult elő a nomád népeknél, akik Indiából, Pakisztánból és Tibetből indulva vándoroltak Mongóliába, majd tovább Kelet-Európába. 0-s vércsoportú őseikhez hasonlóan sok fehérjét és zsírt fogyasztottak. Nekik sikerült először a tejet megsavanyítani, ami végül lehetővé tette a joghurt, a túró és a sajt termelését. Ez a típus jól tolerálja a legkülönfélébb tápanyagokat és szinte mindenfajta fehérjét, a tejet is sokkal jobban tűri a többi vércsoport képviselőinél.
B-s vércsoportnál kerülendő élelmiszer: csirke, sertés, angolna, kukoricaolaj, mogyoró, mák, lencse, tarkabab, árpa, rozs, sokmagos kenyér, durumliszt, paradicsom, tofu, retek, kókusz
Semleges hatású: marha, pulyka, ponty, vaj, tej, Edami sajt, lenmagolaj, mandula, dió, zöldbab, zöldborsó, gluténmentes kenyér, rizs, uborka, karalábé, spenót, alma, őszibarack
Jótékony hatású: bárány, nyúl, tőkehal, makréla, túró, kefir, fetasajt, olivaolaj, száraz fehérbab, köles, zabliszt, WASA kenyér, répa, brokkoli, banán, szilva
AB-s vércsoport. Az A és a B vércsoport keveredése feltehetőleg csak ezer évvel ezelőtt történt meg. A növényevő (A-s) és a hús-, illetve tejtermékfogyasztó (B-s) kombinálásából megszületett a modern, vegyes táplálékon élő AB-s típus.
AB-s vércsoportnál kerülendő élelmiszer: marha, csirke, sertés, kagyló, homár, Camambert sajt, kukoricaolaj, mogyoró, mák, lóbab, hajdina, kukoricaliszt, retek, zöldpaprika, banán, narancs
Semleges hatású: máj, ponty, törpeharcsa, Edami sajt, lenmagolaj, mandula, zöldbab, zöldborsó, árpa, szójapehely, sokmagos kenyér, karalábé, káposzta, tök, alma, körte, őszibarack
Jótékony hatású: bárány, pulyka, tonhal, csirke, túró, kefir, kecskesajt, olivaolaj, gesztenye, dió, szárazbab, köles, tönkölybúza, tofu, rozskenyér, répa, cseresznye, szőlő, szilva
A kimondottan mozgékony emberek gyakran tartoznak a 0-s vagy a B-s vércsoportba, míg az A-s és AB-s vércsoportúakat a sport általában hidegen hagyja (kivételek természetesen mindig akadnak).
D’Adamo elmélete szerint az ételeinkben is találhatóak olyan fehérjemolekulák (lektinek), melyek vércsoport-specifikusak, azaz “A” vagy “B” antigén jellegű tulajdonsággal rendelkeznek. A vércsoport-antigénünkkel összeférhetetlen lektinek nagy részét szervezetünk képes eltávolítani. A maradék kb. 5 százalék azonban bekerül a véráramba, agglutinálhatja a vörös és fehér vérsejteket, egyes szervet vagy szervrendszert célba véve károsíthatja azok szöveteit, működését.
D’Adamo szerint, ha a vércsoportunknak megfelelő jótékony hatású és semleges élelmiszereket részesítjük előnyben, akkor elkerülhetjük a fertőzéseket, normalizálódik a testsúlyunk, sikeresen vehetjük fel a harcot a rák, a szívbetegségek vagy a cukorbetegség ellen, lassíthatjuk az öregedési folyamatokat.
A táplálkozási szokások és egyes betegségek kialakulása között szoros összefüggés van. Az is tény, hogy bizonyos élelmiszereket különbözőképpen tolerálunk. De hogy ez milyen mértékben függ a vércsoportunktól? Még a tudósokra vár az elmélet bizonyítása vagy cáfolata.
Mindenesetre akár követjük D’Adamo utasításait, akár nem, tudatosan törekednünk kell arra, hogy sokféle alapanyagból, változatosan elkészített ételek kerüljenek az étrendünkbe, mely fedezi energiaszükségletünket, ideális arányban tartalmazza a tápanyagokat és ellátja szervezetünket vitaminokkal, ásványi sókkal, rostokkal.
Tudom a divat mindig változik, hogy épp melyik diéta a menő. Én azt javaslom tudatosan építsd be magadnak azokat, amiket úgy érzel hasznosak. Ezt csak úgy tudod meg, ha kipróbálod és figyeled tested jelzéseit.
Köszönöm, hogy olvastad az írásom. Kérlek, tapasztalataidat oszd meg a Testfókusz Facebook oldalon.
Legyen tudatos napod!
Üdvözlettel:
Mindful Timi
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: