Testfókusz

Spóroljunk a kalóriákkal főzés közben

Az egészséges alakbarát ételek titka nem csak a megfelelő alapanyagok kiválasztása.

Jó úton jársz, ha az alábbi konyhai eljárásokat alkalmazod:

1. Párolás gőzölés

Szerintem már mindenki tudja, hogyha kevesebb hőhatás éri az alapanyagot, akkor a vitamin tartalma magasabb lesz, mintha főznénk vagy sütnénk őket.

Viszont fontos tudni, hogy az A vitaminok többsége hőre érzékeny, így főzés közben lebomlanak az ételben. Párolás és gőzölés során az ételek íze intenzívebb lesz, ezt a hatást fokozhatjuk, ha a forrásban lévő vízhez például bort, citromlevet vagy különböző fűszereket adunk.

2. Sütőzacskó

A sütőzacskó az egyik kedvencem, viszont nekem nem volt nagy tapasztalatom főzés terén, ezért pár tanácsot elmondok, hogy nehogy úgy járj, ahogy én. Mikor előkészítetted a zöldségeket és a bepácolt húst és a zacskóba tetted jól zárd le a zacsit. Érdemes a tetejét egy fogpiszkálóval vagy hústűvel megszurkálni, hogy a sütés közben keletkező gőzök szabadon távohassanak és ne durranjon szét a zacskó a sütőben. A szokásosnál nagyobb helyet hagyjunk a sütőben, hiszen a zacskó sütés közben felfújódik. A zacskóban az alapanyagok, amennyire lehet a legkevésbé fedjék egymást. Így minden alaposan átsül majd és ha végül elkészült az étel óvatosan vágjuk fel a zacskót számítva arra, hogy abból forró gőz csapódik fel. Elsőnek ezeket én nem vettem figyelembe 🙂 úgyhogy örömmel osztom meg ezen gondolataimat.

3. Saját alapanyaggal sűrítés

Az egészségtudatos gondolkodásnál felmerülhet a kérdés, hogyan lehetne a rántást, habarás valamilyen diétás verzióval helyettesíteni.

Én személy szerint használni szoktam a burgonya illetve a rizs keményítőben gazdag főzővizét, merítek egy- két kanállal a készülő fogáshoz. Mégis a legjobb megoldás, ha leveseket és a főzelékeket a saját alapanyagukkal sűrítjük. Ez azt jelenti, hogy már a megpuhult zöldségekből kiveszünk egy keveset kb. az elkészült adag 30%- át és egy pici vízzel sűrű krémmé turmixoljuk, majd ezt a masszát öntjük vissza a készülő ételbe. Így semmilyen extra kalóriát nem adunk hozzá, a végeredmény mégis krémes és ízletes lesz.

Amit mindenképp kerülj el: panírozás, rántás habarás. Az egyébként egészségesnek induló fogások kalóriaértékén sokat ronthatunk, ha lisztet, zsiradékokat illetve zsíros tejfölt, tejszínt vagy ezek kombinációját választjuk.

Főzz tudatosan! Az ételeodről készült képeidet várom a Testfókusz  facebook oldalon. Bátran oszd meg ötleteidet, hiszen egymástól is tudunk tanulni és fejlődni.

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!